Czy erytrytol jest zdrowy?

Erytrytol 1kg to substancja naturalnie występująca w owocach, grzybach, pyłku kwiatowym, winie. Produkowany jest na potrzeby spożywcze ze specjalnego szczepu drożdży opracowujących glicerynę. Stanowi wartościowy niskokaloryczny zamiennik cukru (niemal bezkaloryczny słodzik). WHO zaprzecza doniesieniom o jego rzekomym działaniu rakotwórczym. Przeciwnie, posiada on właściwości prozdrowotne. Erytrytol:

– jest antyoksydantem,

– ma działanie antybakteryjne, hamuje rozwój niektórych bakterii odpowiedzialnych za próchnicę,

– nie podrażnia żołądka i jelit (nie działa przeczyszczająco, chyba, że spożywany jest w dużych ilościach powyżej 1g/1kg wagi ciała),

– nie uzależnia, jak cukier biały, nie przyczynia się do wahań poziomu cukru we krwi i napadów głodu,

– wykazał działanie ochronne na układ krwionośny człowieka,

– indeks glikemiczny erytrytolu jest bliski 0, przez co jest polecany dla cukrzyków i odchudzających się.

Właściwości erytrytolu

1 kg erytrytolu jest nie odróżnienia od 1 kg cukru. W smaku jest mniej słodki (o 1/3 mniej słodki niż sacharoza) i pozostawia odczucie chłodu na języku. Może być stosowany jako zdrowa alternatywa słodzika do kawy czy herbaty, do przygotowywania potraw zimnych i gorących, obniżając kaloryczność potraw nie dodając nieprzyjemnego posmaku charakterystycznego dla syntetycznych słodzików. Wyjątkiem jest ciasto drożdżowe: tu erytrytol może spowodować spowolnienie wzrostu ciasta. Erytrytol z symbolem E968 jest też używany jako zagęstnik i stabilizator aromatu.

Erytrytol tani i dostępny

W związku z nowym sposobem uzyskiwania surowca stał się on powszechnie dostępny w sklepach z żywnością organiczną i ekologiczną, czasem w marketach. Cena 1 kg erytrytolu wynosi od 15 zł w górę.

Ciekawostki o erytrycie

– używany w przemyśle farmaceutycznym w produkcji tabletek dla cukrzyków i leków wziewnych,

– używany w stomatologii w formie pyłu usuwającego płytkę nazębną,

– 90% erytytu jest wydalane z moczem.